Триває процес переносу даних та наповнення нового веб-порталу. Деякі матеріали можуть бути тимчасово або постійно недоступні

Офіційний веб-портал Кременчуцької міської ради
та виконавчого комітету

31 °C

Ви тут: Новини >> Профілактика харчових отруєнь

Профілактика харчових отруєнь

Травень 11, 2019

З настанням тепла більшість громадян мріє про відпочинок, відпустки, пов’язані з ними розмаїття вражень і приємних спогадів. В цей час збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельози, шигельози (дизентерія), черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, протозойні кишкові хвороби (лямбліоз). Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізміів, а також гельмінтами.
          Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни.
             В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». 

В  Кременчуці за 2018 рік зареєстровано 520 випадків гострих кишкових інфекцій, показник 235,0 на 100 тис населення, що на 3,8% вище показника 2017 року. У 2018 році, як і в попередні роки, спостерігався ріст кишкової інфекції серед дитячого населення. Так, на гострі кишкові інфекції захворіло 363 дитини, проти 308 випадків в 2017 році. Провідним в розповсюдженні кишкових інфекцій залишається як і в минулі роки  харчовий шлях  передачі, питома вага якого склала в 2018 році   77,6%. В структурі харчових продуктів, які викликають ГКІ переважають м’ясні  (31,5%) та кисломолочні (31,2%) продукти. У 58,7% випадків захворювання пов’язані з вживанням продуктів та страв домашнього приготування; 20,2% - з продуктами домашнього виробництва придбаними на ринках міста ( в тому числі і стихійних).

   Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій пропонує виконувати наступні заходи профілактики:
перш за все -  додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – це запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки з милом необхідно мити перед приготуванням їжі та перед її вживанням; після кожного відвідування туалету. Ретельно  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні); 
продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо); 

не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами;

вести боротьбу з мухами;
захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
            У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

До прикладу, якщо у дитини погіршилося самопочуття, навіть незначно порушився характер випорожнень, не шукайте причин, не посилайтеся на прорізування зубів, зміну харчування – негайно звертайтеся до лікаря. Справа спеціаліста визначити причину.

Слід пам’ятати, що неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що у кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися носійство інфекції, і людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих

 

 

Самолікування небезпечне для здоров’я ! Бережіть своє здоров´я та здоров´я свої дітей і рідних! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворюванню кишковими інфекціями.

 

 

 

Начальник Кременчуцького

міськрайонного Управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                          О.С. Назарець    

 

 

 

 

Теги: #Новини #