новини за сьогодні
Ви тут: Новини >> Мешканців Кременчука попереджають про небезпеку вживання дикорослих грибів
Мешканців Кременчука попереджають про небезпеку вживання дикорослих грибів
Питання наближення грибного сезону та можливих отруєнь дикорослими грибами розглядалося сьогодні на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка проходила сьогодні у виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради під головуванням заступника міського голови Валерія Декусара.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кременчуцького міськрайонного управління головного управління Держпродспоживвслужби в Полтавській області Надія Резнікова повідомила, що минулого року в Україні було зареєстровано 174 випадки отруєння людей грибами, 11 з них завершилися летально. У 2017 році від отруєння грибами померло 13 осіб. Надія Резнікова наголошує, що останнім часом також збільшується кількість випадків отруєнь їстівними грибами, які ростуть у екологічно забруднених зонах. «На жаль, при несвоєчасному наданні медичної допомоги смертність від отруєнь грибами складає 65%», - наголошує санлікар.
Надія Резнікова закликає жителів Кременчука відмовитися від споживання дикорослих грибів, особливо людей, які не розбираються в них. Не купувати гриби на стихійних ринках у незнайомих осіб, адже невідомо де і коли вони їх збирали. Якщо ж містяни збирають гриби самостійно, вони повинні розуміти, що не можна збирати підозрілі гриби, а також такі, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
Отруєння грибами: профілактика і перша допомога
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
Ніколи не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
дітям до 12 років;
людям літнього віку.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
нудота, блювання;
різкий біль в животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше - терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебеезпечно
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.