новини за сьогодні
Ви тут: Новини >> Сезонні ризики: харчові отруєння
Сезонні ризики: харчові отруєння
Перші симптоми отруєння, як правило, з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я.
Типові прояви харчового отруєння: різкий біль у животі, діарея, нудота і блювання, зневоднення організму, відсутність апетиту та слабкість, підвищення температури.
Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 нагадує як запобігти харчовому отруєнню:
- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету;
- тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- використовуйте окремі кухонні прилади для сирих продуктів;
- добре просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- дотримуйтеся відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
- не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб, особливо молочні;
- свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень добре промивайте питною водою, а при споживанні дітьми - обдавайте окропом;
- для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну в пляшках;
- для купання та відпочинку використовуйте лише офіційно дозволені пляжі.
При появі симптомів - своєчасно звертайтеся до лікаря. Пам'ятайте, самолікування може призвести до значних ускладнень.