Ви тут: Новини >> Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров'я
Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров'я
З настанням весни та літнього оздоровчого періоду у продажі з'явилося багато ранніх овочів і фруктів. Виглядають вони так спокусливо, що люди тягнуться за гаманцем, щоб принести на свій стіл «вітамінів». Але ці плоди можуть бути небезпечні, бо в них можуть міститися нітрати.
Частина нітратів виводиться з організму, інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), через що погіршується насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з`являються проблеми із травною, серцево-судинною та дихальною системами.
За певними ознаками орієнтуючись на їх зовнішній вигляд можна визнати шкідливість овочів та фруктів - недозріле насіння всередині, білі і тверді прожилки всередині томатів, світліша порівняно зі шкіркою м`якоть; рихлість огірків, швидке їх пожовтіння під час зберігання, жовті плями на шкірці; занадто велика і дуже світла морква, з білими серцевинками, занадто темна або занадто соковито-зелена зелень, яка швидко підгниває; крихке листя салату, коричневі кінчики на ньому; відсутність солодкого смаку абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування; рихлість картоплі; закручені хвостики в буряка.
Видалити нітрати повністю з продуктів неможливо, але знизити їх кількість цілком реально, це чищення, вимочування, варіння, заквашування, засолювання, додавання гранатового або лимонного соку до овочів, варити і тушкувати овочі без кришки
Симптоми отруєння нітратами - синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, втома, зниження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до непритомності.
Що робити у разі отруєння нітратами?
За інформацією Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області