Триває процес переносу даних та наповнення нового веб-порталу. Деякі матеріали можуть бути тимчасово або постійно недоступні

Офіційний вебпортал Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області та виконавчого комітету

10 °C

Ви тут: Новини >> Наближається грибний сезон. Санлікарі попереджають про недопущення вживання дикорослих грибів

Наближається грибний сезон. Санлікарі попереджають про недопущення вживання дикорослих грибів

Серпень 25, 2020

На комісії з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, яке проходило сьогодні у виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради під головуванням першого заступника міського голови Володимира Пелипенка, розглядалося питання про заходи спрямовані на попередження отруєнь серед населення міста продуктами харчування та дикорослими грибами.

         За інформацією представника Держпродспоживслужби Надії Рєзнікової, кількість захворювань на гострі кишкові захворювання у Кременчуці знаходиться на  досить високому рівні. У поточному році  місті зареєстровано 137  таких випадків. З них 94 – це діти. Більшість харчових отруєнь викликана вживанням  м'ясо-молочних  продуктів, придбаних на стихійних ринках. В той же час Надія Рєзнікова зазначає, що цьогорічний показник на 36,2 % нижчий  від аналогічного періоду минулого року. Вона говорить, що це пов’язано з підвищенням  санітарної культури населення. У зв’язку з епідемією COVID-19 громадяни почали більше дотримуватися правил особистої гігієни.

         Захворювання на ботулізм  у Кременчуці цього року не реєструвалися, в той же час  було зареєстровано 1 спалах сальманольозу, пов'язаний із вживанням їжі у їдальні одного з підприємств міста.

         Надія Рєзникова також зазначає, що цього року ні  у Кременчуці, ні на Полтавщині не реєстрували випадків отруєння грибами. В той же час вона наголошує, що наближається грибний сезон, який зазвичай припадає на вересень-жовтень, тому застерігає кременчужан  від  вживання грибів невідомого походження. Вона наголошує, що збирати можна лише їстівні гриби, а краще вживати  цей делікатес, вирощений промисловим способом. Крім того,  санлікар наголошує, що сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка  не знешкоджують отруту в грибах, тож отруїтися ними можна навіть взимку.

         Обговоривши це питання, члени комісії прийняли рішення, яким передбачено ряд заходів щодо посилення контролю за реалізацією продуктів харчування, в тому числі і грибів, на ринках міста, недопущення продажу грибів у невстановлених місцях, проведення серед населення санітарно-розяснювальної  роботи щодо профілактики отруєнь грибами та організації невідкладної медичної допомоги постраждалим від отруєнь, якщо такі випадки матимуть місце.